کاشی و سرامیک
/0 دیدگاه /در آموزشی/توسط omid888هنگامیکه کلمه کاشی به گوش اکثرمردم می رسد، بی درنگ واژه کاشی سرامیکی درذهن آنها تداعی می گردد.البته جای تعجب نیست چراکه کاشی سرامیکی بی شک رایج ترین پوشش مورداستفاده درهنرمعماری وتزئین اماکن مسکونی وتجاری محسوب می شود.
کاشی و سرامیک یکی از پرکاربردترین مصالحی است که در ساختمانسازی از آن استفاده میشود و در قسمتهای مختلف یک ساختمان ازجمله آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی، حیاط، پارکینگ و حتی نمای ساختمان، گلخانه و حوضهای تزئینی کاربرد دارند. به طور کلی از ویژگیهای مثبت سرامیک مقاومت فیزیکی بالا و مقاومت دربرابر یخزدگی میباشد، یکی دیگر از ویژگی مهم آن ضدحریق بودن آن است و اینکه در برابر آتش تغییر شکل نمیدهد، با گذشت زمان تغییر رنگ نمیدهد و در برابر اشعه خورشید هم مقاوم است.
تفاوت کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک تفاوت چندانی باهم ندارند، لعابی که روی قسمت سخت کاشی را میپوشاند و شکل زیبایی به آن میدهد، میتواند از جنسهای مختلفی باشد که اگر از سرامیک باشد به آن کاشی سرامیک یا سرامیک گفته میشود. البته در گذشته ابعاد کاشیها هم کوچکتر از سرامیک بود، اما الان کاشیها هم در ابعاد گوناگون و متنوعی تولید میشوند.
یکی از مهمترین دلایل استفاده از کاشی در معماری ساختمان بهداشتی بودن آن نسبت به سنگ و سیمان و سایر مصالح است و دیگر اینکه کاشی و سرامیک عایق رطوبت هم هستند. یک کاشی خوب باید به نحوی باشد که تغییرات ناگهانی درجه حرارت را بین ۲۰ تا ۱۰۰ درجه به خوبی تحمل کرده و دچار ترک در بدنه یا لعاب نشود در غیر این صورت این کاشی کیفیت مناسبی ندارد.
درجه بندی کاشی ها
کاشیها از نظر مرغوبیت و نداشتن عیب و نقص به ۳ درجه تقسیم می شوند:
کاشی های درجه یک (بالاترین مرغوبیت)، کاشی های درجه دو، کاشی های درجه سه (پایینترین مرغوبیت)
مواد اولیه تولید کاشی
نوع و مشخصات مواد مورد استفاده در صنعت کاشی:
الف: ایلیت: خاک سه لایه ای دارای پتاسیم که منجر به جذب آب کم میشود.هرچه رنگ آن سبز تر باشد مرغوب تراست.
خواص:
سختی پایین
استحکام پخت بالا
پایداری در ابعاد
افزایش بازده بالمیل و پرس
انبساط معمولی پس از پرس
نقطه ذوب پایین
ب: بنتونیت: ساختار آن شبیه ایلیت است.
خواص بنتونیت در بدنه:
انبساط ضخامت پس از پرس
استحکام خام و خشک بالا ولی پخت پائین
انقباض زیاد
جذب آب زیاد
استحکام پس از پرس
انبساط معمولی پس از پرس
استفاده آن در دیوار بیشتر از کف است.
ج: تالک: سیلیکات آبدار منیزیم ۳MgO,4SiO2,H2O
خواص:
لمس چرب یا صابونی دارد.
ساختمان سه لایه ای
انبساط پس از پخت و خشک زیاد
مقاومت در برابر شوک حرارتی
ثبات ابعاد
بهتر کردن کیفیت سطح بدنه
کمک به خشک کردن لعاب
لعاب اعمال شده بر روی آن نیز پس از پخت سطح صافی را بوجود می آورد.
د: پیروفیلیت: رس سه لایه ای . بیشتر در کاشی کف استفاده میشود.
خواص :
جذب آب کم
انبساط معمولی پس از پرس
استحکام خام و خشک پائین
انبساط پس از خشک شدن زیاد است.
پس از پخت هم در دمای ۱۰۲۰ درجه انبساط بسیار بالایی از خود نشان می دهد.
ساخت کاشی
سرامیک ها ممکن است لعاب دار و یا بدون لعاب باشند . لعاب کاشی هادر انوع مختلف در دسترس هستند لعاب مات ، نیمه براق ، براق ، سفید یا رنگی وگلدار، همچنین خشت کاشی نیز در ابعاد ، اشکال متنوع دارای سطحی صاف یا بر جسته ، زبریا طرحدار می باشد که بر حسب مورد ومحل مصرف انتخاب می شوند.
انواع کاشی
کاشی بدنه: جهت نصب در دیواربا لعابی براق و استقامت کمتر نسبت به کاشی کف.متنوع در سایز و طرح
کاشی کف: یا به اصلاح عامیانه در ایران که به آن سرامیک می گویند.مقاوم تر و مستحکم تر از لحاظ بدنه و لعاب نسبت به کاشی بدنه.
کاشی سه بعدی: نسل جدیدی از کاشی که با استفاده از بروزترین تکنولوژی چاپ و بهرهگیری از خطای چشم ، زیبایی و جلوهای خاص به صنعت کاشی و سرامیک داده است.
کاشی پرسلانی: نسل سوم صنعت کاشی و سرامیک کاشی پرسلانی نامیده میشود. که در صفحه جداگانه توضیح داده شدهاست.
انواع کاشی
کاشی بدنه
کاشی بدنه نوعی از کاشی میباشد که از لحاظ ضخامت، ضخامت کمتری به نصبت کاشی های کف دارد و از لحاظ تنوع و سایز بسیار متفاوت میباشد. این کاشی در دمای بین 1050 تا 1180 درجه سانتی گراد و حدود 50 دقیقه در کوره تولید میماند.این مدل کاشی بیشتر بصورت چاپ سیلک یا دیجیتال تولید می شود.
کاربرد این مدل کاشی بخاطر قیمت مناسب و تنوع آن روز به روز بیشتر شده است تا جایی که در بسیاری از نقاط بخاطر بهینه بودن هزینه تولید جایگزین سنگ ساختمانی شده است. کاشی های بدنه به نصبت کاشی کف و سرامیک تخلخل بیشتری دارند و رنگ پشت آنها بیشتر قرمز رنگ است. برای همین هم استحکام پایین تری به نصبت سایر کاشی ها دارند ، اما این نشانه ضعف این کاشی نمی باشد چونکه این مدل کاشی بیشتر در بدنه ساختمان مانند بدنه حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه، لابی و پارکینگ استفاده می شود و فشار زیادی از قبیل سایش زیادی را متحمل نمی شود.
کاشی کف
کاشی کف یا به اصلاح عامیانه در ایران که به آن سرامیک می گویند، مقاوم تر و مستحکم تر از کاشی بدنه است.
بهتر است کف پوش حمام از جنس سرامیک باشد زیرا هم بادوام تر است ، هم تمیز کردن آن راحت است ، هم نسبت به رطوبت حساس نیست و در موقع خیس شدن هم چندان لیز نمی باشد . حتما توجه داشته باشید سرامیک انتخابی برای حمام از نوع لیز نباشد .
باید هنگام انتخاب سرامیک اندازه آن را با مکان مورد نظر تطبیق داد. مثلا کف سرویس های بهداشتی باید اندازه کاشی را طوری انتخاب کرد تا بتوان شیبی مناسب برای تخلیه آب به درون کف شور به دست آورد. اگر اندازه سرویس دستشویی یا حمام حداکثر ۵ متر مربع باشد بزرگ ترین اندازه ای که برای خرید سرامیک پیش بینی می شود ۲۵در ۲۵ سانتی متر است.
کاشی سه بعدی
نسل جدیدی از کاشی که با استفاده از بروزترین تکنولوژی چاپ و بهرهگیری از خطای چشم ، زیبایی و جلوهای خاص به صنعت کاشی و سرامیک داده است و سه نوع مختلف دارد:
نوع اول همان کاشی یا سرامیکهای معمولی هستند، با این تفاوت که طرح آنها یک طرح سه بعدی با تکنولژی چاپ دیجیتال می باشد. در حقیقت یک کاشی یا سرامیک هست با طرحی سه بعدی. کیفیت این نوع کاشی سه بعدی به جنس و نوع کاشی استفاده شده بستگی دارد.
نوع دوم کاشی های سه بعدی همانند دسته اول هستند با این تفاوت که از طریق دستگاه چاپ یو وی یک طرح سه بعدی بر روی سرامیک سفید ساده چاپ می شود و روی آن لعاب داده می شود؛ که نسبت به نوع اول دارای طرح های متنوع تر و بزرگتر می باشد و از خطای دید بیشتری بهره می برند و نسبت به نوع اول کمی زیباتر و با جلوه تر به نظر می رسند.
اما عیب این دسته آنست که از مقاومت سایشی کمتری نسبت به نوع اول و سوم برخوردارند.
در نوع سوم کاشی های سه بعدی از روکش شیشه برای ایجاد خطای دید و جلوه بیشتر استفاده شده است. این نوع کاشی ها از دوام خوبی برخوردار هستند و مناسب برای کف اماکن عمومی می باشد.
عیب این نوع کاشی های سه بعدی آن است که در مجاورت آب بسیار لغزنده هست. چون سطح آنها از شیشه تشکیل شده است و عیب دیگر این نوع کاشی ها قیمت بالای آن است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.