نکاتی که لازم در هنگام تنظیم مبایعه نامه بدانید

نکاتی که لازم در هنگام تنظیم مبایعه نامه بدانید

با سلام خدمت همراهان گرامی گروه انبوه سازان هوتن، در این مقاله قصد داریم در مورد نکاتی که لازم در هنگام تنظیم مبایعه نامه بدانید بپردازیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. تنظیم مبایعه نامه یکی از مهم ترین  اقدامات در زندگی هر فرد بالغ و عاقل و آماده برای زندگی در اجتماع است.

مبایعه نامه سندی است که هنگام خرید و فروش مثلاً یک ملک، میان فروشنده و خریدار تنظیم و امضاء می شود. بدون شک در زندگی همه ما حداقل یک بار امکان خرید یا فروش آپارتمان، زمین، خودرو  و اموالی نظایر آن پیش می آید. برای آنکه عمل فروش و یا خرید، مسیر درستی را طی نماید باید حتماً در قالب یک سند تنظیم شود. به این سند، مبایعه نامه می گوییم.

در این مقاله به بیان مسائل زیر میپردازیم:

-مبایعه نامه

-تفاوت مبایعه نامه و قولنامه

-اجزای مفاد مبایعه نامه

-نکات مهم در تنظیم مبایعه نامه

چه زمانی می‌توان مبایعه نامه را فسخ کرد؟

-جمع بندی

.

.

.

مبایعه نامه:

مبایعه نامه یک قرارداد که بین فروشنده و خریدار منقعد می شود. هنگامی که فروشنده مال را به خریدار می دهد و از او مبلغی را دریافت می کند مبایعه نامه بین آن ها منعقد می شود که در زمینه شرایط فروش، قیمت شرایط پرداخت و … صحبت شده است.

مبایعه نامه فقط مربوط به ملک نیست و هر جنس و کالایی که شما خریداری کنید و یا بفروشید باید مبایعه نامه را برای آن تنظیم کرد. در هر مبایعه نامه باید قسمت های مختلف آن بطور دقیق تکمیل شود. در هر مبایعه نامه باید قسمت های مختلف بطور دقیق تکمیل گردد. این قسمت ها هر کدام در صورت عدم دقت در تنظیم می تواند آثار حقوقی جدی به دنبال داشته باشد. این موضوع منجر به طرح شکایت و درگیر شدن در پرونده حقوقی و یا کیفری می شود.

نکاتی که لازم در هنگام تنظیم مبایعه نامه بدانید
نکاتی که لازم در هنگام تنظیم مبایعه نامه بدانید

مهم ترین موضوعاتی که در حین تنظیم مبایعه نامه باید به آن توجه داشت عبارتند از: طرفین قرارداد، موضوع و مشخصات قرارداد، ثمن یا بهای معامله، تعهدات طرفین، نحوه پرداخت بهای معامله، شرایط قرارداد، فسخ قرارداد. مبایعه نامه بدون حضور فروشنده و خریدار معنا ندارد. بنابراین در هر مبایعه نامه دو طرف به عنوان طرفین معامله قصد و نیت خود را برای انجام معامله در قالب قرارداد اعلام می نمایند.  در یک طرف فروشنده قرار دارد و در طرف دیگر خریدار است.

تفاوت مبایعه نامه و قولنامه:

هنگامی که فروشنده و خریدار قراری بین خود می گذارند و خرید و فروشی را طبق شرایطی انجام می دهند، قولنامه ای را امضا می کنند و پس از اینکه تمام بخش های آن آماده شد و مدارک لازم جمع آوری شد، مبایعه نامه تنظیم می شود. پس همانطور که می بینید، مبایعه نامه نسبت به قولنامه معمولی، کامل تر و قابل استناد تر است.

مبایعه نامه زمانی بین فروشنده و خریدار تنظیم می شود که هر دو آمادگی خود را برای خرید و فروش اعلام کنند. یعنی فروشنده همه چیز را برای تنظیم سند خرید و فروش آماده باشد، مبایعه نامه تنظیم خواهد بود.

تفاوت مبایعه نامه و قولنامه
تفاوت مبایعه نامه و قولنامه

گاهی طرفین قصد خرید و فروش ملک را دارند اما هنوز برخی از شرایط برای خرید و فورش ملک آماده نیست. مثلا فروشنده، سند ملک را در اختیار ندارد و یا خریدار پول خرید را آماده نکرده است. از این رو برای اینکه اعلام کنند تصمیم شان برای معامله جدی است و متعهد به انجام در زمان معین می باشند. برای عملی ساختن قصد و نیت خود قولنامه میان خود تنظیم می کنند. قولنامه یعنی قول مکتوب برای انجام قطعی معامله در آینده است.

قولنامه را نمی توان سند قطعی خرید و فروش دانست. در حالی که در مبایعه نامه، عمل خرید و فروش، قطعی شده و بوقوع پیوسته است. بنابراین آثار حقوقی جدی دارد. و هیچکدام از طرفین نمی توانند تعهداتی را که قبول کرده اند زیر پا بگذارند.

اجزای مفاد مبایعه نامه:

اجزای مهمی که در یک مبایعه نامه باید به ان پرداخته شود شامل موارد زیر است:

  • جزئیات مورد معامله
  • موضوع معامله
  • مشخصات فروشنده و خریدار
  • قیمت مورد توافق
  • شرایط انتقال مدارک
  • شرایط و آثار قرارداد
  • شرایط تسلیم و تحویل مورد معامله
  • شروط ضمن عقد قرارداد
  • تعهدات طرفین
  • خسارات ناشی از انجام نشدن تعهدات طرفین
  • امضای طرفین و شاهد آن‌ها
  • امضاء مسئول معاملاتی یا مشاور املاک
اجزای مفاد مبایعه نامه
اجزای مفاد مبایعه نامه

نکات مهم در تنظیم مبایعه نامه:

پس از خرید زمین و یا ملک تصمیم گرفتید و با فروشنده به توافق رسیدید باید قولنامه و مبایعه نامه را تنظیم کنید در این مواقع باید نکات مهمی را در نظر داشته باشید که در اینجا به توضیح این نکات میپردازیم.

۱.تنظیم یک مبایعه نامه قانونی:

مبایعه نامه باید کاملاً قانونی و محکم تنظیم کنید. در مبایعه نامه، تعهدات طرفین بر اساس قوانین کشوری در مبایعه نامه ثبت می شود و همین خاطر همه جزئیات حتی نحوه پرداخت و زمان انتقال سند رسمی  در آن نیز ذکر می شود. پس زیر نظر یک مشاور املاک معتبر، خرید و فروش را بصورت قانونی انجام دهید و با اطمینان خاطر بیشتری خرید و فروش ملک را انجام دهید.

۲. هویت فروشنده و ملک را پیدا کنید:

باید مطمئن شوید که ملک وجود دارد و این که مربوط به همان کسی است که برای فروش اقدام کرده است. در این زمینه می توانید از سامانه ثبت اسناد و املاک کشور بهره ببرید و یا تحقیقات محلی را در این زمینه انجام دهید. همین طور کسی که در حال فروش ملک به شماست، صاحب واقعی آن است. اطلاعات هویتی او را با سند چک کنید، مبایعه نامه را با دقت بررسی کنید.

۳. شرایط پرداخت:

نحوه و شرایط پرداخت ممکن است در هر قراردادی با همدیگر متفاوت باشد. اگر شرایط خاصی برای پرداخت اقساطی و یا در چند نوبت وجود دارد، باید کامل در قولنامه ذکر شود. همچنین مسائلی مانند این که سند چه زمانی به خریدار انتقال داده می شود. همه این موارد باید جزئیات دقیق در مبایعه نامه آورده شود. البته اگر زیر نظر یک مشاور املاک معتبر این کار را انجام دهید مشاوره های لازم را در این زمینه دریافت خواهید کرد.

نکات مهم در تنظیم مبایعه نامه
نکات مهم در تنظیم مبایعه نامه

۴.حضور شاهد را فراموش نکنید:

برای تنظیم مبایعه نامه باید شاهد وجود داشته باشد. یک یا دو نفر شاهد قابل اطمینان را برای تنظیم مبایعه نامه به همراه داشته باشید.

چه زمانی می‌توان مبایعه نامه را فسخ کرد؟

ممکن با وجود اینکه دقت لازم را در این زمینه انجام داده اید و یک مبایعه نامه خوب را تنظیم کرده اید باز امکان اینکه نیاز باشد تا مبایعه نامه را فسخ کنید وجود داشته باشد.برخی از موارد ابطال مبایعه نامه به شکل زیر هستند:

  • نقض قواعد تشریفاتی در مورد اجباری
  • در حد بدون جهت و غیر مشروع ها جهت موضوع مورد معامله
  • عدم اهلیت یا حجر
  • عدم وجود موضوع معامله
  • تعهد بدون جهت و یا غیر مشروع یا غیر اخلاقی بودن جهت

ممکن با توجه به شرایط معامله، مواردی برای خرید زمین و یا هر کالای دیگری ایجاب کند که مبایعه نامه فسخ شود. در این صورت با بررسی از طرف مراجعه قضایی صورت میگیرد می توان مبایعه نامه را به راحتی فسخ کرد. حتی امکان دریافت وجه یا امتیازی هم برای فرد زیان دیده وجود دارد.

برای هر خرید و فروش ممکن است اتفاقات غیر منتظره پیش آید که افراد باید از قبل آن را پیش بینی کنند. بندهایی برای جبران ضرر و زیان وارده به طرفین در نظر گرفته می شود. معمولاً مفاد جبران ضرر در مبایعه نامه ملک بر اساس عرف بازار املاک مشخص می شود.

جمع بندی:

مبایعه نامه یکی از قراردادهای کاملاً قانونی و کامل است که برای خرید و فروش و خرید زمین، خرید ویلا، ملک و هر محصول دیگری ممکن است بین خریدار و فروشنده تنظیم شود. مبایعه نامه ملک کاملاً یک سند قانونی برای خرید ملک است و می توان در مسائل قضایی و دادگاه نیز به آن استناد کرد.

امیدواریم این مقاله نکاتی که لازم در هنگام تنظیم مبایعه نامه بدانید برای شما مفید باشد شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید. برای خرید واحد در مازندران با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

.