رابیتس بهتر است یا کناف ؟

رابیتس بهتر است یا کناف ؟

همان طور که می دانید سقف کاذب کناف سابقه چندانی در ساختمان سازی کشور ما ندارد و به همین دلیل که در میان مهندسان و افرادی که در حال ساخت و ساز می باشند از شناخت خوبی برخوردار نیست. تقریبا تمام سازندگان در تجربیات کاری خود همواره با این سوال مواجه شده اند که کناف بهتر است یا رابیتس ؟ در ادامه سعی داریم این دو سیستم را از همه لحاظ با یکدیگر مقایسه نماییم.

تفاوت سقف کناف و رابیتس چیست؟

کناف به صفحات روکش دار گچی یا گچ برگ ها اطلاق می شود که توسط شرکت کناف تولید می گردد. رابیتس به ورق فولادی مشبکی گفته می شود که در سقف های کاذب ، گچ کاری و گچ بری، و… مورد استفاده قرار می گیرد.

مزایا و معایب سقف کناف و رابیتس چه مواردی هستند؟

مهمترین مزیت کناف سرعت اجرا و مهمترین عیب آن نیاز به نیروی متخصص می باشد. مهمترین مزیت رابیتس مقاومت در برابر زنگ زدگی و مهمترین عیب آن وزن سنگین آن است.

مقایسه هزینه رابیتس و کلاف چگونه است؟

همان طور که ذکر شد از لحاظ ظاهری هزینه این دو نوع سازه برابر است ولی هزینه های جانبی قیمت رابیتس و گچ نسبت به کناف بسیار بیشتر است.

ورق کناف چیست

کناف به صفحات روکش دار گچی یا گچ برگ ها اطلاق می شود که توسط شرکت کناف تولید می گردد. این محصولات نسبتا جدید بوده و جایگزین سیستم سنتی رابیتس در بازسازی ساختمان شده است. سیستم کناف و رابیتس مزایا و معایب خاص خود را دارد که ذهن مهندسان را به خود مشغول کرده است. در واقع کناف نوعی صفحه روکش دار گچی می باشد که نسل جدید گچ به شمار می رود. این محصول مزایای بی شماری نسبت به گچ دارد. برای مثال کناف زودتر از گچ اجرا می گردد و طرح های شیک تری را می توان با این محصول اجرا کرد.

همچنین نسبت به محصول سبک تر بوده و در برخی از موارد هزینه های کمتری دارد. با این حال سبک مورد نظر سازندگان در تصمیم گیری برای استفاده از کناف و یا گچ بسیار موثر می باشد ولی در بیشتر مواقع استفاده از کناف نسبت به گچ کاری به صرفه تر است. برای مثال در گچکاری هزینه هایی از قبیل میلگرد، جوشکاری و رابیتس کاری وجود داشته که سبب افزایش هزینه های نهایی نسبت به کناف می شود. با این حال برخی از کناف ها نصب حرفه ای تری را احتیاج داشته که می تواند سبب افزایش هزینه های نهایی گردد.

رابیتس چیست

این محصول به ورق فولادی مشبکی گفته می شود که در سقف های کاذب ، گچ کاری و گچ بری، پوشاندن بتن سیمانی و تیرآهن و آرماتور و هزاران موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول از ورق های گالوانیزه گرم به ضخامت ۰٫۲۵ تا ۰٫۵ تولید می گردد. ورق های گالوانیزه با استفاده از سیم های مفتولی گالوانیزه به صورت یک لایه به شبکه فرعی متصل می گردند. به طور کلی این محصول برای پیوستگی سطوح دیوارها و ایجاد بستری برای نصب تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرد. سقف کاذب رابیتس از پراستفاده ترین انواع سقف های کاذب می باشد.

این سازه معمولا از نبشی و میلگرد تشکیل شده و رویه آن نیز از تورهای گالوانیزه و گچ می باشد. ابعاد این محصول معمولا در محدوده ۲۴۰*۶۰ سانتی متر می باشد. نحوه نامگذاری آن نیز معمولا براساس تعداد ستون و یا براساس وزن محصول می باشد. در ادامه به بررسی تفاوت گچ کاری و کناف و مزایا و معایب این دو محصول برای ساختمان سازی خواهیم پرداخت.

مزایای استفاده از سیستم کناف

۱ – مهمترین مزیت استفاده از سیستم کناف را می توان سرعت اجرای بالای آن دانست. به عنوان مثال گچ کاری به چندین روز برای خشک شدن نیاز دارد تا پس از آن بتوان رنگ کاری را شروع کرد ولی این مشکل در کناف وجود ندارد. بنابراین توصیه ما به کسانی که در حال بازسازی خانه بوده و زمان برای آن ها اهمیت دارد این است به هیچ عنوان از سیستم گچکاری استفاده نکنید.

۲ – دومین مزیت مهم کناف هزینه اجرای پایین تر آن می باشد. همان طور که می دانید سقف های متشکل از رابیتس به موادی از جمله گچ، رابیتس، میلگرد و پروفیل نیاز دارد. به این موارد جوشکاری را نیز بیفزایید. بنابراین هزینه اجرای سقف کناف به مراتب نسبت به رابیتس کمتر می باشد.

۳ – از دیگر مزایای کناف می توان به تمیزی کار نسبت به گچکاری اشاره کرد. اجرای کناف به غیر از کمی گرد و خاک دردسر دیگری ندارد ولی گچ کاری اصولا کار کثیفی بوده و پس از اجرا نیازمند تمیزکاری زیادی است.

۴ – از لحاظ میزان مصالح مورد نیاز نیز صرفه با استفاده از کناف است. شاید در ابتدا میزان مصالح مورد استفاده چندان برای شما اهمیتی نداشته باشد ولی برای ساختمان های چند طبقه ، باربری ورق های کناف به مراتب راحت تر از چندین کیسه گچ و سایر مصالح مورد نیاز سقف رابیتس است.

۵ – از لحاظ وزن مرده ، کناف وزن کمتری را نسبت به رابیتس به ساختمان وارد می کند.

۶ – نگهداری کناف در انبار نسبت به مصالح گچ کاری راحت تر می باشد

۷ – در هنگام بازسازی تاسیسات زیر سقف ها، باز کردن کناف بسیار راحت تر از رابیتس است.

معایب سقف کناف

مهمترین عیب اجرای سقف کاذب را می توان نیاز به نیروی متخصص دانست. چنانچه در هنگام نصب این سقف ها نکات اجرایی رعایت نگردد شاهد ترک خوردن و باز شدن گوشه های آن پس از مدتی خواهیم بود. لازم به ذکر است که مقاومت سقف کناف نسبت به رابیتس کمتر می باشد. بنابراین مراقب از این سازه بسیار حساس تر می باشد.

مزایای سقف کاذب رابیتس

رابیتس به دلیل گالوانیزه بودن دچار زنگ زدگی نخواهد شد. همچنین کیفیت ورق گالوانیزه این محصول نیز بسیار مهم است که در هنگام خرید لازم است به آن توجه نمایید.

از دیگر مزایای سقف کاذب رابیتس می توان به ایمنی بالای آن در هنگام آتش سوزی اشاره کرد. این مزیت در سقف های یونولیت یا تیرچه مشاهده نمی شود.

همچنین امکان ایجاد ترک در این سقف ها بسیار کم می باشد. معمولا گچ سقف در محل تیرها به دلایل مختلفی دچار ترک می گردد. با اجرای این نوع سقف تمامی مشکلات ترک خوردگی سقف برطرف می گردد.

همچنین این سازه امکان ایجاد طرح های زیبا را در سقف فراهم می سازد.

از دیگر مزایای سقف کاذب رابیتس نیز می توان به عدم نیاز به نیروی متخصص برخلاف سقف کاذب کناف اشاره کرد.

معایب رابیتس

از مهمترین معایب این محصول می توان به وزن سنگین آن اشاره کرد. همچنین همان طور که ذکر شد رابیتس بندی نیازمند هزینه اجرای بسیار بالایی می باشد.

پس از توضیح مختصری در خصوص مزایا و معایب هرکدام از محصولات به مقایسه آن خواهیم پرداخت.

مقایسه سقف کاذب کناف و رابیتس

  • از لحاظ وزن:

وزن هر متر مربع کناف در طرح های مختلف آن متفاوت است. در هر متر مربع ۶ متر طول سازه به کار گرفته می شود و به طور متوسط وزن هرکدام ۰٫۵ کیلوگرم است. همچنین هر متر مربع پانل ۷٫۷ کیلوگرم است. در نتیجه هر متر مربع اجرای این سازه ۱۱ کیلوگرم است. این در حالی است که وزن هر متر مربع رابیتس حدودا ۱ کیلوگرم می باشد و هر متر مربع آن وزنی در حدود ۵ کیلوگرم دارد. هر متر مربع گچکاری نیز حدود ۴۰ کیلوگرم وزن داشته که در نهایت مجموع هر متر مربع رابیتس کاری ۴۵ کیلوگرم می باشد. بنابراین از لحاظ وزن، سقف کاذب کناف بسیار سبک تر از رابیتس است.

  • از لحاظ زمان اجرای کار:

اگر حدود ۴۰ متر برای سقف در نظر بگیریم، زمان لازم برای گچکاری و رابیتس بندی حدود ۱۰ روز می باشد. در حالی که در صورت استفاده از سیستم کناف این مدت زمان به ۲ روز کاهش می یابد.

  • از لحاظ مقاومت:

مقاومت این دو سقف کاذب به هیچ وجه با یکدیگر قابل مقایسه نیست. در سیستم کناف از جوشکاری استفاده نمی شود در صورتی که در رابیتس بندی از جوشکاری استفاده شده و همین امر سبب ترک های زیادی در این سیستم می گردد. بنابراین مقاومت سقف کاذب کناف بسیار بیشتر از رابیتس می باشد. تحقیقات انجام شده در این خصوص نشان می دهد که مقاومت سقف کناف حدود ۱۴ برابر بیشتر از رابیتس است.

  • از لحاظ قیمت:

همان طور که ذکر شد از لحاظ ظاهری هزینه این دو نوع سازه برابر است ولی هزینه های جانبی قیمت رابیتس و گچ نسبت به کناف بسیار بیشتر است. به عنوان مثال برای هر متر مربع گچ و رابیتس به حدود ۸۵ هزار تومان نیاز است ولی برای اجرای کناف به حدود ۵۰ هزار تومان نیاز است.

  • از لحاظ وزن بار مرده:

از لحاظ تفاوت وزن حاصل از محموله مرده، سقف کاذب کناف وزن کمتری را نسبت به رابیتس ایجاد می کند.

  • از لحاظ ترمیم پذیری :

همان طور که می دانید پس از مدتی تاسیسات عبور کرده از سقف های کاذب نیاز به تعمیرات پیدا می کنند. در چنین حالتی سقف کاذب کناف نسبت به رابیتس بسیار راحت تر باز شده و قابلیت ترمیم بیشتری دارد.

  • از لحاظ نیروی متخصص:

از لحاظ تعداد نیروی لازم برای اجرا، سقف کاذب رابیتس به نیروی بیشتری نیاز دارد که شامل جوشکار، رابیتس بند و گچکار می باشد. این در حالی است که سقف کناف به تعداد نیروی کمتری نیاز دارد. اما از لحاظ میزان تخصص، سقف کناف نیاز به نیروهایی با تخصص بیشتر دارد و اگر نیروی اجرایی تخصص لازم را نداشته باشد امکان ترک خوردن این سازه زیاد است.

  • از لحاظ کیفیت:

در صورتی که در اجرای کناف استانداردها و ضوابط لازم رعایت گردد همچنین از نیروهای متخصص نیز در هنگام نصب استفاده گردد، کیفیت کناف بیشتر است ولی در صورتی که از افراد خبره ای برای نصب آن استفاده نگردد نمی توان انتظار کیفیت خوبی از این محصول داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

.